Jekulla on eri päivinä vähän erilaisia ääniä, varmaan vähän siitä riippuen millaisella tuulella se on. Normaalisti kuuluu vähän moottorin ääntä sisälle, mutta ei mitenkään liikaa, tietty rengasääntäkin jonkun verran vauhdista riippuen.

Joinain päivinä kuuluu kuitenkin joku ylimääräinen klonksutus jostain päin. Ensin kuvittelin, että se tulee moottoritilasta, mutta sittenkin ehkä takaa, tai keskeltä, en oikein tiedä. Se ei ole raksutus eikä kolina, vaan joku "klonk klonk klonk", joka kiihtyy vauhdin mukana ja hidastuu vauhdin hidastuessa, kuuluu myös vapaalla ja kytkin pohjassa. Jonkun matkaa, kun ajelee, se lakkaa. En tosin tiedä missä vaiheessa, koska hidasta taajama-ajoa tulee niin pieni pätkä aina ja nopeuden ylittäessä 60km/h, sitä ei enää kuule muiden äänien yltyessä. Kuitenkaan matkanpäähän saavuttaessa sitä ei enää kuulu, eikä koskaan sieltä takaisin tullessa. Siis jotenkin kai liittyy kylmään autoon, mutta kun ei silloinkaan tule aina vaan aika harvoin. Heppu ei osannut näillä kuvauksilla sanoa, mikä se on, ei varmaan kukaan muukaan.

Erittäin harvoin tulee kuunneltua moottoria tai muitakaan auton ääniä ulkona, aina sitä istuu auton sisällä. Niinpä en oikeastaan olekaan varma, miltä se kuulostaa normaalina. Tai kyllähän sitä tietää, ettei ylimääräisiä ääniä saa kuulua vaan aika tasainen hyrinä, mutta mitkä äänet sitten on ylimääräisiä? Pari viikkoa sitten sattui sellainen päivä, että auto joutui olla lumisateessa ilman katosta. Lähtiessäni laitoin ensin Jekun käyntiin ja sitten harjailin lumia pois kuunnellen, miten moottori raksutti. Saakohan se raksuttaa, kävi heti mielessä. Vajaa viikko tästä jouduin krapaamaan laseja, taas kuului raksutus ja joku ujellus sen lisäksi. Raksutusta heppu ei osannut selittää, ujelluksen ainakin luuli ymmärtävänsä, olikohan puhallin, joksi veikkasi. Yhtenä päivänä heppu tuli sitten kuuntelemaan Jekun käyntiääntä ja ihan normaali oli, pakoputki vain vuotaa edestä ja siitä kuuluu oma äänensä. En vain osannut sanoa, kuulostiko siltä miltä aiemmin, koska en ole harjannut/krapannut Jekkua konepelli ylhäällä.

Joskus Jekku on ihan hiljainen, siis niin hiljaa, ettei kuulu mitään. No tietty silloin, kun on levossa, mutta ihan ajossakin ja käynnissä olevana. Ihan kuin pilvien päällä ajaisi. Tätäkään heppu ei osannut selittää, käski vaan katsoa, mitä kierroslukumittari näyttää.

Eniten mua huolestuttaa Jekun sisälle usein tulvahtava savun haju. Tulee melkein aina työmatkalla mennessä ja tullessa melko samassa kohtaa, kestää jonkun aikaa ja katoaa. Ja jos jatkaa työpaikan ohi, tulee sielläkin, mutta ei muissa suunnissa. Muistelisin kyllä, että sama savu haisi Tempullakin ajettaessa, että taitaa tulla ympäristöstä. Millähän mahdollisuudella kahdessa eri-ikäisessä autossa oli sama vika ja ilmenisi vielä saman matkan ajettua aina samassa suunnassa... Mutta ei voi mitään, että huolestuttaa.

Viime viikolle sattui pari reilun pakkasen päivää ja molempina Jekku sammahti samaan risteykseen, vaikka vauhdilla tultiin. Vitoselta kytkimen kautta kolmoselle, ei Jekku jaksanut. Heppu meinas, et joku ihmeen huohotin ois öljyssä ja jäässä, ajan muka liian nätisti.

Tietenkin Jekku on niin vieraskorea, että ei näitä mitään tuo ilmi Hepun läsnäollessa. Ei klonksuta, ei raksuta, ei savun hajua eikä edes sitä täydellistä hiljaisuutta koskaan, kun yritän hepulle näyttää, että onko joku normaalia. Mutta mulle sitä jekkuillaan, aika viattomasti onneksi kuitenkin.